Logo
My IEU Logo
EN
Üniversite
Başkanımızdan
Rektörümüzden
Tarihçe
Mütevelli Heyeti
İdari Birimler
Rektörlük
Misyon ve Vizyon
Burslar
İş Birliği
İEÜ'de Kalite Yapılanması
Yönetmelik / Yönerge
Ödüllerimiz
Kişisel Verilerin Korunması
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı
İlke ve Politikalarımız
Akademik
Yüksekokullar
Fakülteler
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Ortak Dersler
  • Adalet Meslek Yüksekokulu
  • Meslek Yüksekokulu
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
  • Yabancı Diller Yüksekokulu
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • İletişim Fakültesi
  • İşletme Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Ekonomi Alanı
  • Hukuk Alanı
  • İletişim Alanı
  • İşletme Alanı
  • Lojistik Alanı
  • Matematik Alanı
  • Mimarlık Alanı
  • Mühendislik Alanı
  • Psikoloji Alanı
  • Sağlık Alanı
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Alanı
  • Sürdürülebilir Enerji Alanı
  • Tasarım Çalışmaları Alanı
  • Yabancı Diller Eğitimi Alanı
Araştırma
Araştırma Merkezleri
Kütüphane
Akıllı Kampüs
Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
İzmir Bilimpark
Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM)
Çocuk Üniversitesi
Araştırmacı Eğitimleri Koordinatörlüğü
Etik Kurul
Öğretme ve Öğrenme Merkezi (EKOEĞİTİM)
Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM)
Araştırma İş Birlikleri ve İnovasyon Koordinatörlüğü
Kampüs
İEÜ'de Hayat
İzmir
Kütüphane
Yurtlar ve Barınma
Kafe ve Restoran
Öğrenci Kulüpleri
İEÜ Yayınevi
Engelli Destek Birimi
Sağlık ve Psikolojik Danışma
INTERNATIONAL
İletişim
İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • Üniversite
    • Başkanımızdan
    • Rektörümüzden
    • Tarihçe
    • Mütevelli Heyeti
    • İdari Birimler
    • Rektörlük
    • Misyon ve Vizyon
    • Burslar
    • İş Birliği
    • İEÜ'de Kalite Yapılanması
    • Yönetmelik ve Yönergeler
    • Ödüllerimiz
    • Kişisel Verilerin Korunması
    • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı
    • İlke ve Politikalarımız
  • Akademik
    • Yüksekokullar
      • Adalet Meslek Yüksekokulu
        • Adalet Meslek Yüksekokulu
        • Adalet (Türkçe)
        • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
      • Meslek Yüksekokulu
        • Meslek Yüksekokulu
        • Bankacılık ve Sigortacılık (Türkçe)
        • Bilgisayar Programcılığı (Türkçe)
        • Dış Ticaret (Türkçe)
        • Grafik Tasarım (Türkçe)
        • İç Mekân Tasarımı (Türkçe)
        • İnşaat Teknolojisi (Türkçe)
        • İş Sağlığı ve Güvenliği (Türkçe)
        • Mimari Restorasyon (Türkçe)
        • Radyo ve Televizyon Programcılığı (Türkçe)
        • Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Türkçe)
        • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Türkçe)
        • Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)
        • Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
        • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
        • Çocuk Gelişimi (Türkçe)
        • Fizyoterapi (Türkçe)
        • İlk ve Acil Yardım Programı (Türkçe)
        • Optisyenlik (Türkçe)
        • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (Türkçe)
        • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri (Türkçe)
        • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri (Türkçe)
        • Yaşlı Bakımı (Türkçe)
      • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
        • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
        • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
      • Yabancı Diller Yüksekokulu
    • Fakülteler
      • Fen-Edebiyat Fakültesi
        • Fen-Edebiyat Fakültesi
        • Fizik
        • Matematik
        • İngilizce Mütercim ve Tercümanlık
        • Psikoloji
        • Sosyoloji
      • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
        • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
        • Endüstriyel Tasarım
        • Görsel İletişim Tasarımı
        • İçmimarlık ve Çevre Tasarımı
        • Mimarlık
        • Tekstil ve Moda Tasarımı
      • Hukuk Fakültesi
      • İletişim Fakültesi
        • İletişim Fakültesi
        • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
        • Sinema ve Dijital Medya
        • Yeni Medya ve İletişim
      • İşletme Fakültesi
        • İşletme Fakültesi
        • Ekonomi
        • İşletme
        • Lojistik Yönetimi
        • Muhasebe ve Denetim Programı
        • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
        • Uluslararası Ticaret ve Finansman
      • Mühendislik Fakültesi
        • Mühendislik Fakültesi
        • Bilgisayar Mühendisliği
        • Biyomedikal Mühendisliği
        • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
        • Endüstri Mühendisliği
        • Gıda Mühendisliği
        • Genetik ve Biyomühendislik
        • Havacılık ve Uzay Mühendisliği
        • İnşaat Mühendisliği
        • Makine Mühendisliği
        • Mekatronik Mühendisliği
        • Yazılım Mühendisliği
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
        • Sağlık Bilimleri Fakültesi
        • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
        • Hemşirelik
        • Sağlık Yönetimi
        • Beslenme ve Diyetetik
      • Tıp
    • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
    • Ortak Dersler
  • Araştırma
    • Araştırma Merkezleri
    • Kütüphane
    • Akıllı Kampüs
    • Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
    • İzmir Bilimpark
    • Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM)
    • Çocuk Üniversitesi
    • Etik Kurul
    • Öğretme ve Öğrenme Merkezi (EKOEĞİTİM)
    • Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM)
    • Araştırmacı Eğitimleri Koordinatörlüğü
    • Araştırma İş Birlikleri ve İnovasyon Koordinatörlüğü
  • Kampüs
    • İEÜ'de Hayat
    • İzmir
    • Kütüphane
    • Sağlık ve Psikolojik Danışma
    • Yurtlar ve Barınma
    • Kafe ve Restoran
    • Öğrenci Kulüpleri
    • Engelli Destek Birimi
    • İEÜ Yayınevi
  • INTERNATIONAL
  • İletişim
  • ENGLISH

  • Aday Öğrenci | Öğrenci | Mezun

      Arama Sonuçları...

      Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’

      18 NİSAN 2022

      Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’

      Anadolu sofralarını yüzlerce yıldır donatan Ramazan yemekleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mutfağında, Ege otlarının lezzetiyle günümüze uyarlanıyor.

      İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koordinatörü, Eğitmen Şef Tolga Kamiloğlu, gastronomi ve aşçılık eğitimleri sayesinde geleneksel yemekleri modern yorumlarla buluşturduklarını söyledi. Kamiloğu, saraylardan köy sofralarına kadar her mutfağın baş tacı olan Ramazan yemeklerinin, bu yıl ilkbaharda yetişen Ege otlarının bereketiyle çeşitlendiğini belirtti. Kamiloğlu; ısırgan otu, radika, semizotu, ebegümeci, hardal otu, şevketi bostan, arapsaçı, gelincik otu ve ıspanağın bahar aylarında bollaştığını ifade etti.

      DONDURMASI BİLE YAPILIYOR

      Kamiloğlu, ot yemeklerinin kökeninin kıyı Ege köylerine dayandığını belirterek, "Saray yemeklerinde ot çeşitliliği Ege'deki kadar yoktu. Belli otlar aromatik olarak kullanılıyordu. Genelde et ve yoğun etli yemeklerin içine aroma verici olarak kullanılan otlar vardı" dedi. Ot yemeklerinin günümüzde en lüks restoran masalarında yer bulduğuna dikkat çeken Kamiloğlu, yetişmiş şeflerin farklı ürünleri kullanmaya gayret gösterdiğini, bu anlamda Ege otlarının ilk imdada yetişen ürünlerden olduğunu kaydetti. Kamiloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anadolu'nun genelinde çok fazla ot kültürü olmadığı için Ege'deki çeşitlilik bir avantaj. Türkiye'de lüks klasmanda dediğimiz restoranlarda farklı şekillerde sunuluyor. Arapsaçının, şevketi bostanın dondurması bile yapılıyor.”

      UZUN SÜRELİ AÇLIKLAR İÇİN SU DEPOSU

      Ege Bölgesi'nde otlara ulaşmanın çok kolay olduğunu ifade eden Kamiloğlu, ot yemeklerinin uzun süreli açlıklar için su deposu olduğunu dile getirerek, "Ot yemeklerinde sağlıklı olmayan hiçbir şey yok. Her şey doğadan; zeytinyağı, soğan ve otlar var. Çok sağlıklı bir zeytinyağı ile güzel ve sağlıklı bir Ramazan süreci geçirebilirsiniz" diye konuştu. Isırgan otu çorbası, Ege otları kavurması ve kuzu etli şevketi bostan yemeğinin iftar için sağlıklı bir seçenek olduğunu belirten Kamiloğlu, ısırgan otu çorbasının çok bilinmediğini söyledi. Özel bir tarif de paylaşan Kamiloğlu, "Isırgan otunu 3-4 dakika, çok fazla rengini soldurmadan sıcak suda haşlayın. Daha sonra soğuk suya alın. Tereyağında iki kaşık un kavurun ve süt ekleyin. Biraz su ile ısırgan otlarını ilave edip kaynattıktan sonra blenderden geçirin. Ramazan için su deposu sayılabilecek bir çorbanız bu sayede hazır olur" dedi.

      ŞEVKETİ BOSTAN TARİFİ

      Kamiloğlu, Ege otları kavurmasında ısırgan otu, gelincik otu ve ıspanak kullandığını kaydederek, özel bir yemek olarak bilinen kuzu etli şevketi bostan yemeğinin yapılışını şöyle anlattı: "Soğan ve bir diş sarımsağı, zeytinyağında kavurduktan sonra içine eti koyup mühürleyin. Limon suyunda bekletilen şevketi bostanları doğrayıp soğanlara ilave edin. İçine 8-10 dal arapsaçı yaprağı doğrayın. Hepsini kavurduktan sonra limonlu su ilave edin. Kısık ateşte pişirdikten sonra un ve limonlu su ile bağlayın." Kamiloğlu, bazı otların 10-15 dakikada kavrulup servis edilebildiğini, etli şevketi bostan ve arapsaçı yemeklerinin ise 45 dakika ila 1 saat arasında piştiğini sözlerine ekledi.

      Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’
      Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’
      Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’
      • HABERLER & DUYURULAR & ETKİNLİKLER

        • Tüm Haberler
        • Tüm Duyurular
        • Tüm Etkinlikler

      Resim

      HABERTÜM HABERLER

      Doğada 'Sanat' Var
      Doğada 'Sanat' Var

      TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirilen ‘Doğada Sanat Var’ adlı proje kapsamında 5-6 ve 7-10 yaş aralığındaki 68 çocuk, uzman eğitmenler eşliğinde ...

      İlgili SKA:
      3
      4
      10
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Gençlere ‘Lisansüstü’ Müjde
      Gençlere ‘Lisansüstü’ Müjde

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), lisansüstü eğitim alarak akademik kariyerlerini güçlendirmek ve kendilerine yeni iş fırsatları yaratmak isteyen gençlere sunduğu ‘burs’ ...

      İlgili SKA:
      1
      2
      4
      10
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Hava Kirliliği için ‘Eylem Planı’ Çağrısı
      Hava Kirliliği için ‘Eylem Planı’ Çağrısı

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, İzmir'deki hava kirliliğinin normalden 4-5 kat daha fazla ...

      İlgili SKA:
      3
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Temiz Gelecek için Tarihi İmza
      Temiz Gelecek için Tarihi İmza

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), çevresel ve toplumsal faydayı temel alan iş birliklerine bir yenisini daha ekleyerek, ‘iklim nötr’ (karbon nötrlüğü ...

      İlgili SKA:
      3
      6
      7
      10
      11
      13
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      ‘Hayat Kurtaracak’ Adım
      ‘Hayat Kurtaracak’ Adım

      ‘Sağlıklı Kampüs’ anlayışı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), ani kalp durması ve ritim bozukluğu gibi acil sağlık durumlarında ...

      İlgili SKA:
      3
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Hollanda’ya ‘Jean Monnet’ Bileti
      Hollanda’ya ‘Jean Monnet’ Bileti

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Hukuk Fakültesi’nden bu yıl mezun olan Zeynep İrem Yörü ve Hasan Can Özdemir, Avrupa Birliği tarafından ...

      İlgili SKA:
      4
      8
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Elektrik Fabrikasına ‘Mekansal’ Tasarımlar
      Elektrik Fabrikasına ‘Mekansal’ Tasarımlar

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, 1928 yılında Alsancak’ta inşa edilen ve kentin kültürel miraslarından biri ...

      İlgili SKA:
      4
      8
      11
      12
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook
      Ege’nin Zirvesine ‘İzmir Ekonomi’ İmzası
      Ege’nin Zirvesine ‘İzmir Ekonomi’ İmzası

      İngiltere merkezli değerlendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından, sürdürülebilir kalkınma hedefleri dikkate alınarak hazırlanan 2025 Etki Sıralaması’na İzmir Ekonomi ...

      İlgili SKA:
      3
      5
      10
      11
      12
      17
      Devamı
      • WhatsApp
      • Linkedin
      • Twitter
      • Facebook

      KÜRESEL KARİYER

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.

      Daha Fazlası..

      BİLİME KATKI

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.

      Daha Fazlası..

      İNSANA DEĞER

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.

      Daha Fazlası..

      TOPLUMA FAYDA

      22 yıllık güç ve deneyimini toplumsal çalışmalara aktarmak..

      Daha Fazlası..

      YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ

      Detaylar
      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      Küresel Kariyer Yolculuğunda Tüm Gücümüzle Yanınızdayız!
      Türkiye'nin Seçkin Akademisyenleri İzmir Ekonomi'de
      İzmir Ekonomili'yiz Dünya'nın Her Yerindeyiz
      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      izto logo
      İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
      ito vakfı logo
      kuruluşudur.
      Logo

      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      Sakarya Caddesi No:156
      35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

      kampus İzmir

      • Üniversite
      • İEÜ'DE HAYAT
      • KAMPÜS YAŞAM
      • ÜNİVERSİTE İZMİR'DE YAŞANIR
      • PATENTLER
      • Kampüsİzmir
      • STÜDYO ve LABORATUVARLAR
      • Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
      • Kütüphane
      • KARİYER YÖNLENDİRME MERKEZİ
      • Çocuk Üniversitesi
      • İletişim

      İEÜ © Tüm hakları saklıdır.

      İEU