Uzmanından 'şok diyet' uyarısı

Salgın nedeniyle eve kapanılan dönemde kilo almanın önüne geçemeyen kişiler, yaz günlerinin gelmesiyle fazlalıklardan kurtulmanın yollarını aramaya başladı. İEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tülay Yavan, uzman olup olmadığı bilinmeyen kişilerce internet ve sosyal medyada ‘şok diyet’ adıyla paylaşılan, kısa sürede kilo verdirdiği söylenen diyet listelerine karşı uyardı. Prof. Dr. Yavan, “Diyet, kişiye özgü olmalı, uzman kontrolünde yapılmalı. Ağır ve kontrolsüz diyetler; vücudun sıvı-elektrolit dengesini, dolaşım sistemini bozabilir. Uzun süre yapılması ise kalp, böbrek, metabolizma, tiroid ve ruh sağlığı sorunlarına yol açabilir. ‘10 günde 6-7 kilo verdim’ diyen varsa, vücut dengesi de bozulabileceği için endişe duymalı” dedi.
Pandemi döneminde çoğu kişinin fiziksel aktivitesinin azaldığını ve beslenme düzeninin değiştiğini belirten Prof. Dr. Tülay Yavan, buna bağlı olarak kilo alımının da hızlandığına dikkat çekti. Prof. Dr. Yavan, “Alınan kiloları sağlıklı bir şekilde vermek gerekir. Bunun için açık havada ve kalabalık olmayan ortamlarda, herkesin kendisi için uygun olan fiziksel aktiviteyi artırması, sağlıklı beslenme düzeni oluşturması önemli. Çok fazla kilo alınmasına rağmen bu uygulamalarla da kilo verilemiyorsa, bir uzmandan yardım alınmalı” diye konuştu.
ÖNEMLİ OLAN YAĞ KÜTLELERİNİN ERİMESİ
Diyet yapan kişilerin genellikle kısa sürede kilo vermeye odaklandığını ancak bunun doğru olmadığını dile getiren Prof. Dr. Yavan, “Hızlı ve plansız kilo veren kişiler, genellikle bu kiloları hızla geri alıyor. Önemli olan hızlı değil, sağlıklı ve kontrollü bir şekilde kilo verebilmek. Uzun süre aç kalmayı gerektiren, günlük kalori miktarı çok düşük olan diyetler; genellikle yağ değil, su ve kas kaybına neden oluyor. Halbuki, asıl erimesi gereken vücuttaki yağ kütlesi. Vücuttaki kas ve su kaybıyla birlikte vücudun yağ yakma gücü de azaldığı için diyetler bu anlamda faydadan çok zarar getiriyor” diye konuştu.
‘BEN KİLO VERDİM, SEN DE YAP’ YANLIŞ
Prof. Dr. Yavan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vücudun alması gereken bir enerji miktarı var. Bu da yaş, cinsiyet, metabolizma hızı, sağlık durumu ve yaptığı iş gibi faktörler nedeniyle kişiden kişiye değişir. Vücut, uzun süre aç kaldığında, gerekli olan enerjiyi almadığında halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı gibi problemler artacağı gibi bağışıklık da düşer. Kovid-19’la mücadelede bağışıklığın önemini düşündüğümüzde, kendimizi de riske atmış oluruz. Kilo problemi yaşayanlar, çevresindeki kişilerden duyduğu ‘Ben hızlı kilo verdim, sen de bu diyeti dene’ gibi sözlere itibar etmemeli. Çözüm; kendimizi zorlayıcı, tek tip beslenmeye dayalı diyetlerde değil. Sağlıklı beslenmeyi, yeterli fiziksel aktivitede bulunmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.”
VÜCUT DENGESİNİ BOZABİLİR
Diyetin mutlaka uzman kontrolünde yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yavan, “Çok hızlı ve kontrolsüz şekilde kilo veriliyorsa, bundan endişe duyulmalı. Çünkü bu durum, vücudun dengesini bozarak birçok sağlık sorununa yol açabilir. Kilo problemi yaşayanlar, daha uzun vadeli ama sağlıklı kilo vermeye ve bu kiloyu korumaya odaklanmalı. Kahvaltı, sağlıklı yaşamın bir parçası ve kesinlikle aksatılmamalı. Yaz aylarında yeterli su tüketimine dikkat edilmeli. Herkes, sağlığını korumak için kendi otokontrol sistemini oluşturmalı. Günü kurtarmaya yönelik diyetlerden uzak durulmalı” dedi.