
ABD’ye canlı yayında ‘Türk mutfağı’ dersi

Turquality Projesi kapsamında gerçekleşen çevrim içi tadım etkinliğinde Türk şefler, ABD'nin ünlü şeflerine canlı yayında Türk baharatları kullanarak kuzu şiş, çipura ve bulgur pilavı tarifi verdi. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 6 gıda birliğinin paydaşlığında 2 yıldır yürütülen ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Turquality Projesi ile ABD'de kuru meyve, su ürünleri, meyve sebze mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve odun dışı orman ürünlerinin tanıtımı sürdürülüyor. Bir önceki etkinlikte Türk bakliyat, hububat, yağlı tohumlar ve mamulleri tanıtılırken son faaliyette ise Türkiye'ye özgü baharatlara yönelik bir çalışma yapıldı.
Çevrim içi olarak gerçekleşen faaliyette, Türkiye'den İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün şefleri, Amerika'dan da en önemli otel yönetimi fakültesini bünyesinde bulunduran Las Vegas Üniversitesi’nin şefleri katıldı. Türkiye'den gönderilen isot, sumak, kekik, defne, ada çayı gibi baharatları kullanan Amerikan şefler, baharatlı tavuk ve baharatlı mayonez yapıp katılımcıları tattırdı. Eğitmen Şef Ece Şener Aslay ve Araştırma Görevlisi Şef Asistanı Aypar Satı tarafından kuzu şiş, çipura, bulgur pilavı ve salatalar baharatlarla hazırlanıp tadım etkinliği gerçekleştirildi.
YABANCI ŞEFLERDEN TAM NOT
İEÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Betül Öztürk, projedeki kapsamında Türk mutfağının Las Vegas Üniversitesinin müfredatına girdiğini söyledi. Etkinlik kapsamında ilk kez canlı olarak Amerika'da bir üniversite ile birlikte yemek yaptıklarını belirten Öztürk, "Hem oradaki şeflerin tarifleriyle, hem de bizim tarafımızda şeflerimizle beraber Türkiye'den belli ürünleri kullanmak şartıyla yemek tariflerimizi paylaştık" dedi. Amerikalı şeflerin kendi damak tatlarına uygun tarifleri paylaştığını dile getiren Öztürk, Türk şeflerinin de Amerikan şeflere Türk tariflerini öğrettiğini aktardı. Las Vegas Üniversitesi’nde akademik dönemin başlamasıyla beraber oradaki derslerde kullanılmak üzere Türk geleneksel mutfağının ait eğitim videolarının gönderileceğine değinen Öztürk, bu videoların İEÜ'deki öğretim üyeleri tarafından hazırlanacağını ifade etti.
YEMEKLERİN HİKAYESİ DE ANLATILACAK
Tariflerin yanından yemeklerin hikayelerinin de anlatılacağına işaret eden Öztürk, "Ayrıca bu ürünlerin tedarikini, satın aldıklarında saklama koşullarının nasıl olacağını ve yine geleneksel ve inovatif tariflerle nasıl kullanacaklarını ve nasıl lezzet kombinasyonu elde edeceklerine dair bilgiler de yer alacak. Eğer pandemi koşulları imkan verirse biz onlara misafir olacağız, onlar bize misafir olacak böylece şeflerimizden, ellerinden çıkan lezzetli yemekleri onlarda burada tatma imkanı bulacaklar" diye konuştu.
Üniversitede yetişen şefler aracılığıyla Türk lezzetlerinin tüm ülkeye yayılacağını vurgu yapan Öztürk, "Yabancı şefler, Türk ürünlerine bayılıyorlar. Burada ağırlıyoruz yurt dışından gelen şefleri ve hepsi bizim ne kadar şanslı olduğumuzu belirtiyorlar. Çünkü biz, üretimi yapılmış bir bölgede 10-15 dakika uzaklıkta bu ürünleri elde edebiliyoruz. Onların bu ürünlere erişebilirliği bizler kadar kolay değil. O yüzden biz onlara doğru yolu gösterdiğimizde onlar nasıl temin edeceklerini öğreniyorlar. Buraya geldiklerinde de, bavullarına bir çok Türk baharatlarıyla, nar ekşisiyle doldurarak gidiyorlar" ifadelerini kullandı.
İHRACAT RAKAMLARINA YANSIDI
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı ise ABD'nin dünyanın en büyük gıda ithalatçılarından biri olduğunu dile getirdi. Tanıtım faaliyetlerinin devam edeceğine anlatan Yağcı, şunları kaydetti: "Belki bir süreç gerekecek ama ABD çok büyük pazar, bence uğraşmaya değer. Ben sonucun iyi olacağını inanıyorum. Las Vegas'taki otellerin menülerinde her türlü kültürel mutfak ve yemek var. Dolayısıyla oradan başlayarak gitmek lazım. Ama tabi bugünden yarına olacak şey değil. Kalite, lojistik ve güven duygusunu iyi oluşturmak lazım. Pazara girerken tanıtım yaptık, iyi gidiyoruz. Bunlar ihracat rakamlarımıza da yansıyor."