İpek Yolu ve kervansaraylar ödül getirdi

İran üzerinden geçen İpek Yolu ve kervansaraylar, bilgisayar destekli oyunla günümüze aktarıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mimarlık Bölümü’nden Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden doktora öğrencileri Sarvin Eshaghi ve Sepehr Vaez Afshar’ın birlikte hazırladığı oyuna ilişkin makale, Arap Bilgisayar Destekli Mimari Tasarım Topluluğu’nun (Arab Society for Computer Aided Architectural Design-ASCAAD) gerçekleştirdiği konferansta en iyi sunuş ödülünü aldı.
İpek Yolu üzerinde bulunan Safavid dönemine ait kervansaraylardan yola çıkılarak hazırlanan ve https://drweeb.com/game/Sericum_Via.html adresinden ulaşılabilen oyunda, İran’ın yok olmaya yüz tutan kültürel mirasına dikkat çekildi. Oyunda, İran'da yük taşıyan ve farklı coğrafyalardan geçen bir tüccar konu alındı. Oyunu oynayan kişi, eski zamanlardaki zorlukları yaşarken; İran’a özgü şairlere, yiyeceklere ve dönemin eşyalarına da tanıklık ediyor. Ülkenin kültürel mirasının aktarıldığı oyunda, kervansarayların da bilgilerine yer veriliyor. Çocuklar, gençler ve yetişkinlerin de oynayabileceği “İpek Yolu” isimli oyun, gerekli bilgilerin toplanması için geçen süreyle birlikte yaklaşık 1 yılda tamamlandı.
18 ÜLKEDEN 58 MAKALE
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, Kahire Amerikan Üniversitesi’nde online gerçekleştirilen konferansa; Mısır, Türkiye, İran ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere 18 farklı ülkeden 58 makaleyle araştırmacıların katıldığını söyledi. Günümüzde tasarım ve mimarlık gibi alanlarda bilişim teknolojilerinin sıklıkla kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Doç. Dr. Varinlioğlu, “Arkeolojik alanlar yeniden canlandırılarak bilgisayar ortamında yer alıyor. Bu süreç, disiplinler arası bir çalışma ortamı oluşturuyor. Bu oyun temelli çalışmada da İpek yolu ve onun üzerinde yer alan Safavid dönemine ait kervansarayları konu aldık” dedi.
HARİTA ÜZERİNDE KONUMLANDIRILDI
İTÜ Bilişim Fakültesi’nde, Hollanda DELFT Üniversitesi’nden Dr. Özgün Balan ile verdikleri derste, öğrencilerin İran’dan geçen İpek Yolu üzerindeki kervansarayları harita üzerinde konumlandırdığını belirten Doç. Dr. Varinlioğlu, bilgilerin veri tabanına eklendiğini söyledi. Öğrenciler Sarvin Eshaghi ve Sepehr Vaez Afshar ile birlikte çalıştıklarını, ülkenin kültürel mirasını dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını ifade eden Doç. Dr. Varinlioğlu, “Genel olarak Orta Doğu’da, yerel oyun üretimi eksikliği bulunuyor. Oyun endüstrisinin dominant bölgeleri istediği ülkeleri tanıtabiliyor. Bu da araştırmadaki veri tabanının bu tür bir oyun için kullanılmasının ana nedenlerinden oldu. Oyunla birlikte oluşturduğumuz ‘The Sericum Via: İran’ın Kültürel Mirasını Korumak İçin Bir Ciddi Oyun’ adlı makalemizi de Kuzey Amerika, Avrupa, Güney Amerika ve Asya dahil olmak üzere dünya çapında bilgisayar destekli mimari tasarım topluluğu içinde yer alan Arap Bilgisayar Destekli Mimari Tasarım Topluluğu’nun konferasında sunduk” diye konuştu.