90 dakikada hayat kurtaran robot
İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki (İEÜ) bilim insanları, kapalı alanlarda virüs bulaşma riskini en aza indiren özel bir sterilizasyon robotu geliştirdi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Pınar Oğuz Ekim ve 3 öğrencisinin birlikte çalışarak hayata geçirdiği robot, 5 bin 700 metrekarelik alandaki havayı 90 dakikada temizliyor. 1 yıllık çalışma neticesinde üretilen robot, soğuk sisleme yöntemiyle çalışıyor. Robotu, yerli ve milli ürünler kullanarak geliştirdiklerini, yazılımın da kendilerine ait olduğunu söyleyen Dr. Ekim, “Robotu istediğimiz gibi gözlemleyebiliyor ve yönlendirebiliyoruz. Kolayca üretilebilen ve taşınabilen robotumuz, hızlı üretime de uygun” dedi.
İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim, üniversitede ders verdiği öğrencileri Bekir Bostancı, Mehmet Emre Söyünmez ve Sercan Çağdaş Tekkök ile 3 yıl önce tanıştı. Dr. Ekim ve öğrencileri, ilk olarak TÜBİTAK desteğiyle iç alanlarda haritalandırma ve konumlandırma yapabilen otonom bir cihaz üzerinde çalıştı ve bunu başarıyla tamamladı.
TÜBİTAK’TAN 200 BİN LİRA DESTEK
Bu birlikteliği daha da geliştirmeye karar veren ekip, TÜBiTAK 1512 Programı’na başvurarak 200 bin liralık girişimcilik desteği aldı ve Advoard isimli bir şirket kurdu. Türkiye’de, 2020 yılının Mart ayında ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle birlikle harekete geçen İzmir Ekonomili ekip, özel bir sterilizasyon robotu geliştirmeye karar verdi. 3 öğrenci, mezun olduktan sonra yine İEÜ’de yüksek lisansa devam ederken, bir yandan da robot için Dr. Ekim ile birlikte çalışmayı sürdürdü. Dr. Ekim ve öğrencileri, bir yıllık hummalı çalışma neticesinde hedefledikleri robotu geliştirmeyi başardı.
IŞIĞI SAYESİNDE HEMEN FARK EDİLİYOR
Proje hakkında bilgi veren Dr. Pınar Oğuz Ekim, “Daha önce öğrencilerimle birlikte otonom cihaz üzerinde yaptığımız çalışmalarda başarılı olunca, koronavirüs sürecinde ihtiyaç olacağını düşünerek sterilizasyon robotu oluşturmayı istedik. Çevresine duyarlı, karşısına ani bir şey çıktığında duran, kendi kendine hareket edebilen bir robot yapmak için özellikle yazılım kısmında oldukça çalıştık. Ancak sonunda da hedefimize ulaştık. Her 400 metrekareye, içinde hidrojen peroksitin olduğu 1 litre sıvı bırakıyor. Robotumuz, içindeki aküler ve sıvı tankı ile birlikte yaklaşık 45 kilo. Yaptığımız analizlere göre, 5 bin 700 metrekareyi 90 dakika içinde temizliyor. AVM ya da fabrika gibi büyük alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Önünde ve arkasında ışık olduğu için robotun fark edilmesi de çok kolay” ifadelerini kullandı.
YENİ PROJELER İÇİN CESARETLENDİK
İEÜ öğrencileri Bekir Bostancı, Mehmet Emre Söyünmez ve Sercan Çağdaş Tekkök ise, robot hazırlama sürecinde büyük deneyim kazandıklarını ve yeni projeler için de cesaretlendiklerini söyleyerek, “Pınar hocamızla birlikte, üniversitemizin sağladığı imkanları da değerlendirerek böylesine dikkat çekici bir çalışmayı tamamlamak, bizim için çok değerli. Üniversite sıralarında başlayan proje süreci, henüz yüksek lisansımızı bile bitirmeden, bizleri önemli bir noktaya taşıdı. Amacımız; ihtiyaç duyulan, daha önce yapılmamış projeleri geliştirmek ve bu sayede bilime, insan hayatına katkıda bulunmak. Üniversiteye başladığımızda, kısa sürede bu kadar ilerleyebileceğimizi hayal edemezdik. Ama bunu başardık. Yeni projelerle bu gelişimi sürdüreceğiz” dedi.