Parayı evin içine harcadık
Koronavirüs nedeniyle zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayan, alışık oldukları sosyal hayattan mahrum kalan kişiler, vakit geçirmenin yolunu evde tadilat yapmakta buldu. Evlerini güzelleştirmek ve eksikleri gidermek isteyenler; boya ekipmanlarından ev dekorasyon malzemelerine, ev aletlerinden yapı malzemelerine kadar birçok ürüne yoğun talep gösterdi, kendi işinin ustası oldu. E-ticaret verilerine göre 2020 yılının ilk 6 ayında hırdavat ve yapı market malzemelerinde yüzde 126, elektrik ürünlerinde yüzde 124, ev dekorasyon ürünlerinde yüzde 117, beyaz eşya ve ev aletlerinde yüzde 95 artış yaşandı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu İçmekan Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Dr. Oylum Dikmen Güleryüz ve Mimari Restorasyon Programı Öğretim Görevlisi Şeyma Göktürk, evlerde yapılan uygulamalar hakkında bilgi verdi. Evden çalışanlara ise, daha verimli çalışma ortamı oluşturmaları için tavsiyelerde bulundu.
ERTELEDİĞİMİZ DÜZENLEMELER
Dikmen, evlerde zaman geçirilmesiyle birlikte vatandaşların yeni bir düzen ve iç mekan tasarımına yöneldiğini belirterek, “Özellikle iş yoğunluğumuzdan dolayı ertelediğimiz çoğu şeyi hayata geçirmeye başladık. Öncelikle evlerimizin düzeninde çok büyük değişiklikler yaptık. Bu değişikliklerin en önemlisi dolaplarımızı boşaltıp yeniden yerleştirmemiz, düzenlememiz ve fazlalıklardan kurtulmamız oldu. Çoğumuz, ofisimizi evde taşıdık. Buna ek olarak, pandemiden dolayı kalabalık ortamlarda yapamadığımız belli rutinlerimizi de mecburen eve taşımak durumunda kaldık. Örneğin, evimizde kendimize spor yapabileceğimiz bir alan yarattık. Kahve dükkanlarını, kahve makineleri ve bize huzur veren mobilya ve aksesuarlar yardımıyla evimize taşıdık” dedi.
BALKON KAPATMA, SERAMİK DEĞİŞTİRME
Evlerde kullanılmayan alanların yeni mekanlara dönüştürülmeye başlandığını, sosyal medyada kendin yap akımının etkisiyle birlikte kullanılmayan ürünlerin de farklı şekillerde değerlendirilmeye başlandığını aktaran Dikmen, balkon kapatma, seramik-fayans değiştirme ve mutfak tadilatlarında artış yaşandığı söyledi. Dikmen, “Sosyal medyanın da etkisiyle gördüğümüz ve beğendiğimiz dekorasyon fikirlerini, gerek mobilya gerekse aksesuar satın alarak evlerimizde uygulamaya başladık. Pandemiden dolayı evlerinde tadilat yaptırması gerektiren kişiler, genelde bu işleri kendileri yapmayı tercih ettiler. Bir nevi herkes, kendi işinin ustası oldu. Bu süreçte, kolay uygulanabilen ürünlere talep de arttı. Duvar kağıdı ve duvar boyası seçiminde bireyler, çoğunlukla işlerini oldukça kolaylaştıran aplikasyonlardan faydalandı” diye konuştu.
POZİTİF ETKİ YAPIYOR
İEÜ Mimari Restorasyon Programı Öğretim Görevlisi Şeyma Göktürk de, insanın sosyal bir varlık olduğunu, uzun süre aynı mekanda yaşaması, çalışması ve günlük işlerini bu alana adepte etmesinin psikolojisini doğrudan etkileyen unsurlar olduğunu söyledi. Mekanlarda değişiklik yapmanın, insanların kendilerini pozitif hissetmesi açısından önem kazandığını aktaran Göktürk, “Yaşam alanlarımızda, doğadan ve doğanın renklerinden çok uzak kalmamak adına, iç mekan bitkileriyle dekorasyonu destekledik. Şimdiye kadar hiç olmadığı kadar, çeşitli bitkiler satın aldık. Koyu duvar renkleri ya da kalın kumaşlı perdeler yerine, daha pozitif ve sıcak tonlarda renkler seçerek, gün ışığından maksimum derecede faydalanıp mekanlarda iç-dış dengesini de yakalamaya çalıştık. Pandemi döneminde evler, artık hem çalışma hem de ofis alanımız olduğu için mutlaka yeni düzenlemelere gitmek durumunda kaldık” dedi.
AÇIK TONLARDA DUVAR BOYASI
Evde çalışmanın daha verimli hale gelmesi için tavsiyelerde de bulanan Göktürk, çalışma ve oturma mekanlarının birbirinden ayrılmasının yararlı olacağını vurguladı. Göktürk, “Gün ışığından maksimum düzeyde faydalanabilmek adına, çalışma masalarımızı odanın en fazla ışık alan bölümüne yerleştirmeliyiz. Bulunduğumuz mekanlarda, sıcak ve soğuk renklerin kullanımına mutlaka dikkat etmeliyiz. Duvarda kullandığımız renkler, mekanı daha geniş ya da dar, aydınlık veya karanlık hale getirebilir. Açık tonlarda seçtiğimiz duvar boyası ile daha aydınlık, geniş ve ferah hissettiren bir çalışma alanı yaratabiliriz. Günlük işlerimizi takip edeceğimiz duvar panoları, ilham veren görseller ve iç mekan bitkileri kullanarak, çalışma alanımızı kendi zevkimize göre kişiselleştirebiliriz” diye konuştu.