Dezenfektanlar gözlükleri kullanılmaz hale getiriyor

Kovid – 19 salgınıyla birlikte günlük yaşamda artan dezenfektan kullanımı gözlük ve gözlük camlarının kullanım süresini azaltıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi Hasan Durmuş, pandemi süreciyle birlikte dezenfektan kullanımının arttığını, çerçeve ve gözlük camlarının bu ürünlerinle silinmesinin gözlüklere zarar verdiğini söyledi.
Durmuş, dezenfektanların içerdiği alkolün çerçevenin dış kısımlarında aşınmalara, camlar da kaplamaların zarar görmesine neden olduğunu belirterek, “Ellerimiz kontrol dışı biçimde gözlükle temas ediyor ve bulaş riskini ortaya çıkarıyor. Çoğu kişi, el dezenfektanı ile gözlüklerini temizleme düşüncesini ilk başta aklına getiriyor. Dezenfektanlar gözlük çerçevesinin dış kısmında aşınmalara ve bozulmalara neden olabiliyor. Ayrıca gözlük camları dezenfektan ile etkileştiğinde üzerinde bulunan tüm kaplamalar zarar görerek görüş kalitesinin azalmasına neden olabilmektedir. Bu süreçte gözlük temizliğinde içerisinde az sayıda kimyasal bulunan bebek şampuanları tercih edilebilir. Eğer bulunamıyorsa sabun ile temizlemek alternatif seçenek olarak düşünülebilir” dedi.
Dezenfektanlar göz ile temas etmemeli
Koronavirüsün insan vücuduna ağız, burun ve göz yoluyla bulaştığı uzmanlar tarafından belirtildiğini anımsatan Durmuş, kontak lens kullanımının da dikkatli ve hijyenik koşullarda yapılmasının önem taşıdığını kaydetti. El dezenfektanlarının göze teması engellenmesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, kontak lens kullanım zorunluluğunun olmadığı durumlarda gözlük tercih edilmesinin yararlı olacağını ifade etti.
Maske takmanın gözlük kullanıcılarında nefes sonrası oluşan buhar nedeniyle görüş kısıtlamalarına neden olduğunu aktaran Durmuş, “Buhar önleyici kaplamalar ile gün boyu maske takmak zorunda olan sağlık çalışanlarının yanında günlük yaşamını maske ile sürdürmekte olan kişilerde de konforlu gözlük kullanımı sağlandı. Ancak yine de gözlük camı üzerinde buhar oluşmasını engellemek için gözlüklerin normalden bir miktar aşağıda kullanıldığı görüldü. Bu durum gözümüzün dış tabakası kornea ile gözlük camı arasındaki mesafenin değişmesine neden olur. Reçetede yazılı olan değerler yerine farklı değerler elde edilir. Buharsız ancak görüş kalitesi bozulmuş bir durum ortaya çıkarır. Bu nedenle gözlüğün hekim tarafından önerilen mesafede kullanılması önemlidir” diye konuştu.
Koruyu siperlikler uzun süreli kullanım baş ağrısı yapabilir
Koruyucu siperliklerin plastik malzemeden yapıldığını, görüşün bu plastik alandan yapılmasının da görüşü olumsuz etkilediğine değinen Durmuş, bu malzemelerin uzun süreli kullanımlarında görüş kaletisinde bozulmadan dolayı baş ağrılarına neden olabildiğine dikkat çekti. Siperliklerin asgari düzeyde kullanılmasını tavsiye eden Durmuş, teknolojik araçların yaydığı mavi ışığın görme sağlığını açısından sıkıntı yarattığını, uzun süreli kullanımından kaçınılması gerektiği de kaydetti.