İZMİR EKONOMİ’DEN BARTHOLOMEOS’A ONURSAL DOKTORA

İstanbul Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patrik Bartholomeos’a, barış ve kardeşliğin tesisi yönünde yaptığı hizmetler ve dinler arasındaki diyaloğun geliştirilmesi konularındaki katkıları için İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Senatosu tarafından sosyoloji alanında onursal doktor unvanı verildi.
Tören, İEÜ Konferans Salonu’nda Ekümenik Patrik Bartholomeos, İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Serpil Alpman, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Yunanistan Başkonsolosu Theodoros Tsakiris, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Geza Dologh, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, San Sinod Temsilcileri, cemaat mensupları, konuklar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, “Onursal Doktora unvanımızı kabul eden Patrik Hazretleri Sayın Bartholomeos çok önemli bir kişidir. Kendisi 300 milyonluk Ortodoks Dünyasının Ruhani Lideri olan Patrik Bartholomeos sadece dini bir lider değildir. Aynı zamanda dinler arası diyalogun inşası, insan hakları, dünya barışı için büyük çaba gösteren dünya lideridir” dedi.
Dinler ve kültürlerarası diyaloga her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Başkan Demirtaş, dünya barışı için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Demirtaş, “Ne şekilde olursa olsun din uğruna yapıldığı iddia edilen savaşları, suçları kabul etmemiz mümkün değil. İnançların dünyamızda sevgi ve barış yeşertmesi gerekirken düşmanlık tohumları ekmesi söz konusu olamaz. Hiçbir din öldürmeyi, savaşmayı emretmez. O yüzden sadece kendi inandıklarımızı değil karşımızdakinin inançlarını da anlamamız ve saygı duymamız gerekiyor. Bunun yolu da elbette diyalogdan geçiyor” diye konuştu.
Konuşmanın bittiği yerde çatışma ve savaşların başladığına dikkat çeken Demirtaş, “Hala Dünya Güzeli Ege Denizi’nin üstünde savaş uçakları it dalaşı yapıyor. Oysa biz sadece yolcu uçaklarının ve martıların uçmasını istiyoruz” dedi.
‘Dünya Barışına Akademik Destek Sağlıyoruz’
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen de, üniversitenin Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından Bartholomeos’un barış ve kardeşliğin tesisi yönünde yaptığı hizmetler ve dinler arasındaki diyaloğun geliştirilmesi konularındaki katkılarından dolayı onursal doktor unvanı verilmesini teklif edildiğini, kararın Üniversite Senatosu tarafından kabul edildiğini belirtti. Dünya genelinde dini ve etnik çatışmaların hızla arttığını vurgulayan Prof. Dr. Esen, “Türkiye, dünyadaki farklı toplumlar gibi, dinler ve etnik kimlikler arası tahammülsüzlük ile diyalog eksikliğinden zarar görmektedir. Üniversite olarak, bu tehlikeli eğilime karşı durmak için elimizden geleni yapmaktayız. İzmir’in kozmopolit, çok kültürlü mirası üzerine inşa edilen İzmir Ekonomi Üniversitesi, kuruluşundan bu yana demokratik ve çok kültürlü toplum ilkelerini desteklemiştir” dedi.
‘Atatürk’ün Vasiyeti’
Türkiye’de ikinci kez onursal doktor unvanı alan Ekümenik Patrik Bartholomeos, bunun eşsiz bir şeref ve büyük bir ayrıcalık olduğunu ifade ederek, “Köprü Oluşturmak; Dinlerarası Dialog, Barış Sağlama ve Ekolojik Farkındalık” başlıklı konferans verdi. Bartholomeos, “Sizler aynı zamanda da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve en önemli devlet adamı Kemal Atatürk’ün vasiyetini yerine getirmek ve sürdürmek yoluna kendini adamış bir kurumsunuz. Bu yüzden, üniversite yönetimine, idari birimlere, akademisyenlere ve öğrencilere tüm kalbimizle minnetlerimizi sunmak isteriz” diye konuştu.
‘Derin Bakmak…’
Farklı inanışlar, kültürler ve insanlar arasında köprüler oluşturmak için çalıştıklarını belirten Bartholomeos, şunları söyledi:
“Dünyamız, gerçekten de bir kriz içerisindedir. Bazı kişilerin görüşlerini değiştirmektense canlarını feda etme konusunda güçlü inançları var. Kökten dinciler görüşlerini savunmak uğruna ne yazık ki masum insanların canlarını bile almaya hazırdır. Bu sebepledir ki birbirimizi daha dikkatle dinlemek, birbirimizin gözlerinin içine daha da derin bir şekilde bakmak zorundayız” dedi.
‘Barış İmkânsız Değil’
İçinde bulunulan yüzyılın kardeşlik ve dayanışma çağı olması gerektiğini anlatan Bartholomeos, bunun din katkısı olmadan başarılamayacağını vurguladı. Diyaloğun köktenciliğin panzehri olduğunu aktaran Bartholomeos, barışın imkânsız olmadığını ifade etti.
Sözlerini kutsayarak bitirdi
Salondaki öğrenci ve akademisyenlere de seslenen Bartholomeos, şunları kaydetti:
“İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin sevgili öğrencileri: Birbirinizin gözlerinin içine bakmak, aydınlık bir gelecek için cesaret ve ilham almak, umutlanmak demektir. Seçkin profesörler; kutsal göreviniz, öğrencilerinize açıklık ruhunu aktarmaktır. Bu buluşma için teşekkürlerimizi ve onursal doktora unvanına layık görmeniz dolayısıyla sizlere minnettarız. Tanrı hepinizi kutsasın” dedi.
- İzmir Ekonomi Üniversitesi ilk onursal doktor unvanını 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e vermişti. Daha sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve İtalya’nın eski Başbakanı Romano Prodi’ye verilen onursal doktor unvanı, 4. kez İstanbul Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patrik Bartholomeos’a takdim edildi.
- Bartholomeos’a, onursal doktor atkısı takıldı. Atkıyı İEÜ Moda Tasarım ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri, tasarlayarak üretti.