“Gelenekten Geleceğe” Karma Resim Sergisi

Tarih : 10 MART 2025-25 MART 2025
Saat : 12:00-18:00
Yer : A Blok Fuaye Alanı
Açıklama :
Günümüz Türk ressamlarından 40 farklı sanatçının , parşömen ve tuval üzerine farklı tekniklerle çalışılmış 70 eserinin bir araya geldiği “Gelenekten Geleceğe” karma resim sergimiz 10 Mart 2025 - 25 Mart 2025 tarihleri arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi A Blok Fuaye alanında sergilenecektir.
Çağdaş ressamlarımızın elinde geleneksel bir malzeme olan ve bu kadim topraklardan yayılan Bergama Kağıdı, namı değer parşömen geleceğe bir sanat eseri olarak taşınıyor.
Bu özel segimizin açılışında sizleri aramızda görmekten büyük mutluluk duyarız.
#kampüstesanatvar
Segi Açılış Kokteyli :10 Mart 2025 Pazartesi 12:00, İEU A Blok Fuaye Alanı
GEÇMİŞTEN GELECEĞE PARŞÖMEN
Milattan önce 2. Yüzyıl. Bergama Kütüphanesi ile İskenderiye Kütüphanesi arasında büyük bir rekabet sürmektedir. Zamanın yazı taşıyıcısı papirüstür, el yazmaları rulolar halinde depolanır. Mısır kralı V.Ptolemaios, papirüsün Mısır dışına çıkarılmasını y.asaklar. Bergama Kütüphanesinin zor durumda kalması üzerine Bergama Kralı II.Eumanes, yazı yazılacak bir malzeme bulunmasını buyurur.
Kütüphaneci Krates keçi derisinden yazı yazmaya uygun bir deri üretmeyi başarır. Bergama’nın
o tarihteki adı Pergamon’dur. Bu yazı taşıyıcısına Charta Pergamena denilir;Bergama Kağıdı. Tüm dillerde adını Pergamon’dan alarak yaygınlaşır: Parşömen,Parchment, Pergament, Pergamena, Pergamino…Parşömenin yaygınlaşmasıyla yazılan kitaplar da rulo formundan kurtulup bugün bildiğimiz Kodeks formuna kavuşur, ansiklopedi ortaya çıkar. Anadolu’ya kağıdın 900 yıllarında gelmesiyle birlikte bu topraklardan zaman içinde çekilir. Avrupa’ya kağıt Anadolu’dan 500 yıl sonra ulaşır. Bu nedenle 1400 yılına kadar tüm Avrupa’da yazı taşıyıcısı parşömendir.
15. yüzyıldan itibaren daha çok ciltçilikte ve resimde kullanılmıştır. Barok ve Jugendstil ressamların doğal cilt tonlarına ulaşmak için tercih ettiği malzeme olmuşturAmerikan Bağımsızlık Bildirgesi parşömen üzerine yazılmıştır.Matbaanın mucidi Gutenberg 180 adetlik ilk İncil baskısında 45 adedini parşömene basar.Piri Reis, Dünya Haritasını parşömen üzerine yapmıştır.İngiliz Parlementosu, tüm kararlarını 2 nüsha olarak parşömen üzerine yazma geleneğini halen devam ettirmektedir.
Günümüzde parşömen, duvar panelleri ve mobilya kaplaması dahil daha çağdaş kullanım alanları bulmuştur.
Sergideki eserler 40 x 40 cm ebadında tahtaya yapıştırılmış gerçek deri parşömen üzerine yapılmıştır.
Kategori : Sergi
İletişim : Sinemis ESER AKAOĞLU
İlgili Departman: