AKADEMİSYEN BAŞARI ÖYKÜLERİ


Üniversitemiz, akademisyen, mezun ve öğrencileriyle 18. Yılında başarıdan başarıya koşuyor. Ulusal ve uluslararası alanlarda gerçekleştirilen yarışmalarda çeşitli dereceleri kazandıran akademisyen, mezun ve öğrencilerimizin hikâyelerine aşağıda ulaşabilirsin.

etkilibiliminsanlari

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Stanford Üniversitesi’nden Dr. John Loannidis’in liderliğinde çalışan özel bir araştırma ekibinin açıkladığı ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) 3 profesör yer aldı. Uluslararası alanda birçok projeye imza atan, makaleleri dünyanın en saygın dergilerinde yayınlanan, yenilikçi çalışmalarıyla fark yaratan İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Levent Eren ve Prof. Dr. Türker İnce ile Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Bengisu, listeye girerek Türkiye’ye gurur yaşattı.

Efe Biresselioğlu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sürdürülebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, Türkiye’nin en prestijli bilim ödüllerinden biri olarak gösterilen TÜBİTAK 2020 Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Enerji politikalarının analizi ve enerji güvenliği gibi birçok konuda yaptığı uluslararası çalışmalarla dikkat çeken Prof. Dr. Biresselioğlu’na ödülünü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti.

Celalettin Kozanoğlu ve Murat Aşkar

İklim değişikliğinin de etkisiyle orman yangınlarında meydana gelen büyük artış, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki (İEÜ) profesörleri harekete geçirdi. İEÜ Geçmiş Dönem Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, yangınların kısa sürede söndürülerek geniş alanlara yayılmasını önlemek amacıyla 150 metreye kadar su püskürtebilen ‘yangın duvarı’ projesini geliştirdi.

Pınar Oğuz Ekim

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) görev yapan Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim, 3 öğrencisi ile birlikte kurduğu ‘Advoard Robotics' adlı teknoloji şirketiyle Türkiye’deki en başarılı 5 kadın girişimci arasında gösterildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye Ekonomi Bankası iş birliğiyle kurulan ‘TİM-TEB Girişim Evi’nin gerçekleştirdiği Tekno Kadın Girişimciler Akademisi Programı’nda, 38 kadın girişimci arasında ilk 5’te yer almayı başaran Doç. Dr. Ekim, Paris’te yapılan ve Avrupa’nın en büyük teknoloji fuarı olan VivaTech’e katılmaya hak kazandı. Doç. Dr. Ekim, insan gücüne ihtiyacı azaltan otonom robotlar üzerine yaptığı çalışmaları uluslararası girişimcilere anlatma fırsatı buldu.

Melis Baloğlu ve Elif Tekcan

Ege’ye özgü değerlerin başında gelen, şifa ve lezzet kaynağı olarak asırlardır sofraların vazgeçilmezi olan zeytin, tasarımcıların ilham kaynağı oldu. Mezun oldukları İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) öğretim görevlisi olarak kariyerlerini sürdüren Melis Baloğlu ve Elif Tekcan, ‘pirina’ olarak adlandırılan zeytin posasından biyo-esaslı malzeme (vegan deri) üretti. Özellikle otomobillerin ve mobilyaların kaplamalarında kullanılabilecek, dayanıklı ve çevreci bir malzemeye imza atan ikili, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) düzenlediği, üniversite-sanayi iş birliğini önceleyen ‘Futuretex İstanbul’ adlı yarışmada Türkiye birincisi oldu.

Deniz Hasırcı

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) Prof. Dr. Deniz Hasırcı, 1963’ten bu yana dünya çapında çalışmalar yürüten Uluslararası İçmimarlar-İç Mekan Tasarımcıları Federasyonu’nun kurduğu “IFI Insite” adlı dijital platformun yayın kuruluna seçildi. Prof. Dr. Hasırcı, farklı ülkelerden 21 kişinin yer aldığı kurula, Türkiye’den girmeyi başaran tek isim oldu.

Abbas Kenan Çiftçi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abbas Kenan Çiftçi, eğitim kurumlarındaki bilimsel çalışmalar üzerine uluslararası alanda araştırmalar yapan ‘AD Scientific Index’ tarafından dünyanın en iyi 10 bin bilim insanı arasında gösterildi. Şimdiye dek 793 makalesi uluslararası dergilerde yayımlanan, yaptığı araştırmaları 52 bin 833 kez kaynak gösterilen (atıf alan) Prof. Dr. Çiftçi, ülkemizin en üretken akademisyenleri arasına girdi.

Emre Küheylan

Fotoğrafçılık alanında fark yaratan çalışmalara imza atan, eserleri birçok ülkede sergilenen ve uluslararası festivallerde küratörlük yapan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Öğretim Görevlisi Emre Küheylan, dünyanın en prestijli fotoğrafçılık yarışmalarından biri olan “Uluslararası Fotoğraf Ödülleri”nin (International Photography Awards) jürisine seçilen ilk Türk oldu. Küheylan, geçtiğimiz yıl 13 binden fazla başvuru alan ve 47 bin 500 dolar ödül dağıtılan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli yarışmada; Apple, Harvard Üniversitesi, Yale Üniversitesi, Los Angeles Times, Yahoo News, Leo Burnett, Saatchi & Saatchi, The Royal Photographic Society, Magnum Photos gibi önemli kurumlardan yöneticiler ve akademisyenler ile aynı jüride yer aldı.

Özgür Özpeynirci ve Sinem Tokcaer

İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki (İEÜ) 3 kişilik ekip tarafından, lojistik firmalarının düşük maliyetle daha kaliteli hizmet vermesini sağlamak hedefiyle geliştirilen LTLZone adlı ‘akıllı karar destek sistemi’, çifte ödül aldı. Yaklaşık 3 yıllık çalışma neticesinde hayata geçen LTLZone, Lojistik Derneği (LODER) 11. Ulusal Lojistik Proje Yarışması’nda ‘kurumsal’ kategorisinde ödül alan tek proje oldu. LTLZone, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Ege Lojistik Derneği (ELODER) iş birliğiyle düzenlenen ‘Lojistik Ödülleri 2022’ organizasyonunda da ‘lojistikte bilişim sistemleri’ alanında en iyi uygulama ödülünü aldı. İEÜ İşletme Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgür Özpeynirci, Dr. Öğretim Üyesi Sinem Tokcaer ve bölümün 2021 mezunlarından Deniz Karvan’ın hazırladığı LTLZone, şirketlere birçok konuda avantaj sağlıyor.

Deniz Sayar

Yapay zeka yardımıyla, günlük hayatımızı kolaylaştıracak akıllı robotların ya da sanal asistanların tasarlanması gibi birçok konuda çalışmalar yürüten İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Sayar, Amerika’dan araştırma bursu kazandı. Türkiye’de, bu yıl sadece 12 kişiye verilen Carnegie Mellon Üniversitesi Fulbright Araştırma Bursu’na layık görülen Dr. Sayar, Amerika’da 10 ay kalarak çalışmalarını tamamladı.