TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL ÖGELERİ İRLANDA’DA

Türkiye’nin kültürel ögeleri arasında yer alan Ayasofya Müzesi, Efes Antik Kenti, İzmir Elhamra Opera Binası, Urla’nın balıkçı kayıkları İrlanda’ya konuk oldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Angela Burns, Türkiye’de yaşayan bir yabancı gözüyle ülkenin kültürünü, tarihi ve coğrafi yerlerini illüstrasyon sanatıyla buluşturdu. Burns, eserlerini İrlanda’nın en büyük festivali Feile an Phobail’de sergiledi. İrlanda’nın Belfast Kenti Belediye Başkanı Deirdre Hargey’in de katıldığı sergide, Burns Türkiye ve İrlanda’dan illüstrasyona dönüştürdüğü 12 eserle yer aldı.

ALMAN TİYATROLARININ TASARIMLARI İZMİR’E EMANET

Almanya’daki tiyatro sahnelerinde masallardan yola çıkarak sahnelenen oyunların kostüm ve sahne tasarımları, İzmir Ekonomili modacılar tarafından yapılıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Jörn Fröhlich ile İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Mezunu Cansu İncesu, kostüm ve sahne tasarımlarıyla Alman tiyatro yaşamında Türk modacıların izlerini yansıtıyor.

HASTALIKLARA NEDEN OLAN BİYOFİLMLERLE NANO ÖLÇEKTE MÜCADELE

Tekrarlayan kulak ve diş enfeksiyonlarına, gıda ürünlerinden kaynaklı bulaşıcı hastalıklara ve medikal gereçlerden bulaşan enfeksiyonlara neden olan bakteriyel biyofilmlere karşı yeni mücadele yöntemleri için nano ölçekte araştırmalar başlıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi F. Pınar Gördesli Duatepe, TÜBİTAK 3501 kariyer projesi kapsamında bakterilerin çoğalarak biyofilmler oluşturmadan önce durdurulması amacıyla yüzeye tutunma kapasitelerini ve yüzey özelliklerini nano ölçekte inceleyecek. Böylece, kalıcılıkları ve yüksek antibiyotik dirençleri nedeniyle dünya genelindeki sağlık sistemi üzerinde büyük bir yük oluşturan biyofilmlere yönelik yeni mücadele yolları aralanacak.

BAYRAMIN ACEMİ KASABI OLMAYIN!

Kurban Bayramı, acı içinde geçmesin. Geçen yıl kesimhane ve belediyelerin belirlediği alanlar dışında kurbanlıklarını kesmek isteyen 3 bin 102 acemi kasap hastanelerin acil servisinde soluğu aldı. Bazı vatandaşlar hayvanın altında kalarak, boynuz darbeleri ya da bıçakla kendini keserek çeşitli yerlerinden yararlandı. Acemi kasaplar el, el bileği ön kol, kol yaralanmaları, bacak, baş boyun bölgelerinden tedavi olurken, uzmanlar bu kişilerin sadece kendilerine değil hayvanlara da acı verdiğini, kurbanların tecrübeli kasaplar tarafından mezbahalarda kesilmesini önerdi.

ÇİN’E UZANIN 40 YILLIK HATIR

Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı, moda sanatına dönüştü ve Çin'de gerçekleştirilecek Uluslararası Lif Sanat Bienali’nde dünyanın dört bir yanından gelen 78 sanatçının eserleri arasına kabul edildi.

TATİLDE KİMLİK BİLGİLERİNİZ KORSANLARA GİTMESİN!

Kurban Bayramı, tatil heyecanıyla birleşiyor. 9 günlük bayram tatilinde evinden uzak olacaklar için uzmanlar, internet korsanlarının (hacker) saldırılarına karşı uyarıyor. Uzmanlar, cep telefonları, tabletler, dizüstü bilgisayarların açık havada telsiz olarak iletişimlerini yaptığına dikkat çekerek, hackerlerin kablosuz internet iletişimini izlediğini, böylece kişilerin banka hesapları ve kredi kartı bilgilerine kolayca ulaşabileceğini vurguluyor.

YÜKSEK LİSANS İLE İŞ DÜNYASINDA EMİN ADIMLAR ATIN

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüleri bünyesindeki yüksek lisans programlarıyla gençlere ve profesyonellere kariyerlerini geliştirme olanağı sunuyor.  31 lisansüstü ve 10 doktora programıyla küresel rekabet ortamında emin adımlarla ilerlemek isteyenler için fırsatlar sunuyor.

ÖĞRENCİ ŞEFLERİN ULUSLARARASI TECRÜBESİ

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, dünyaca ünlü Fransız şefler tarafından kurulan Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği ile yapılan işbirliği anlaşması doğrultusunda Fransa’da stajlarını yapıyor.  Uluslararası deneyim kazanan öğrenciler, Fransa’nın Lyon kentinde Michelin Yıldızlı restoranlarda, ödüllü şeflerin yanında mesleklerine dair incelikleri yerinde öğreniyor. 6 yılda 86 öğrenci şef ünlü şeflerin yanında stajlarını gerçekleştirirken, bu yıl da 14 öğrenci yeni deneyimler kazanıyor.

MODANIN GÖNÜLLÜ ELÇİLERİ YURT DIŞINDA İZMİR’İ TEMSİL EDECEK

Yabancı öğrenciler, İzmir’e moda tasarım eğitimi için geliyor ve ülkelerinde kendi markalarını kurmaya hazırlanıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğrencileri Mısırlı Tasneem El Shabasy ve Türk asıllı Alman Vatandaşı Ebru Dulak, kendi markalarını kurarak, ülkelerinden tasarımla seslenmek istiyor.

YENİ ANTİBİYOTİKLERE IŞIK OLACAK ARAŞTIRMA

Bakterilerle savaşta yeni bir dönem başlıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Osman Doluca, TÜBİTAK 3501 proje desteğiyle daha önce E.coli bakterisinin DNA’sında keşfettikleri anahtar yapının görevlerini ortaya çıkaracak. Böylece zararlı bakterilerle mücadelede yeni kapılar aralanacak. Bakterilere karşı yeni antibiyotiklerin geliştirilme çalışmalarına ışık olacak.