KALP HASTALIKLARI İÇİN ERKEN UYARI SİSTEMİ

Kalp hastalıklarını “önceden” Elektrokardiyografi (EKG) işaretleri üzerinden tespit edebilecek sistem geliştirildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Türker İnce, Tampere Teknoloji Üniversitesi İşaret İşleme Bölümünden Prof. Dr. Moncef Gabbouj ve Katar Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Serkan Kıranyaz ile birlikte, sağlıklı insanların kalp sağlığını izleyerek, hastalıklar için erken evrede uyarı verebilen yeni bir sistem geliştirdi.

EGE MUTFAĞINA RUS İLGİSİ

Ruslar, İzmir’e doyamayacak. Rusya’nın devlet televizyon kanalı NTV’de yayınlanan “Poedem, Poedim” (Hadi, Yiyeceğiz) adlı programın sunucusu John Warren ve ekibi, İzmir’i ve Ege mutfağını tanıtmak için çekimler yaptı. Çekimlerin Ege’nin eşsiz lezzetlerinden örnekleri İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şefi Tolgahan Kamiloğlu ile birlikte pişiren ve tadan Warren, kentin uluslararası kullanılan tanıtım sloganına atıfta bulanarak “İzmir’e doyamazsınız” dedi.

AVRUPA’NIN GELECEĞİNE İZMİR EKONOMİ EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde endüstri mühendisliği ve işletme eğitimi alan 300’ü aşkın öğrenci, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) mesleklerinin geleceğini tartışacak. Avrupa’nın en büyük öğrenci toplulukları arasında yer alan Avrupa Endüstri Mühendisleri ve İşletme Öğrencileri Topluluğu (ESTIEM) üyeleri, İEÜ’lü öğrencilerin girişimleriyle genel kurullarını da İzmir’de gerçekleştirecek.

İNTERNETTE ALIŞVERİŞIN SIRLARI

İnternetten giyim alışverişinde ürünlerin vücuda uyumsuz çıkması hayal kırıklığı yaratıyor. Sanal dünyadan alışveriş yapan bireylerin yüzde 62,3’ü harcamalarını giyim ve spor malzemesi için gerçekleştiriyor. Giysilerin “vücuda uyumsuzluğu” ise alışverişi olumsuz etkiliyor.

MUTFAKTA FRANSA-TÜRKİYE BULUŞMASI

İzmir Ticaret Odası’nın davetlisi olarak İzmir’de incelemeler yapan Fransız Seyahat Firmaları Birliği üyeleri,  Ege’nin eşsiz lezzetlerini pişirmeyi öğrendi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nü ziyaret eden 20 kişilik Fransız seyahat acentaları grubu Tarhana çorbasının yapılışını izledi;  genç şeflerin yardımıyla Tire köftelerini kendileri hazırladı.

NANOTEKNOLOJİK SENSÖRLER VERİMİ ARTTIRACAK

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), biyomedikal ve savunma sanayinde kullanılacak yeni cihazlar için nanomalzemeler geliştiriyor. TÜBİTAK – 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında destek alan İEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Sağlam, metrenin milyarda bir küçüklüğünde aygıtları oluşturan nanoteknolojinin Türkiye’de daha verimli kullanılması için çok fonksiyonlu nanometre kalınlıkta sensörler üretecek.

GURBET HEDİYELERİNİN SILA YOLCULUĞU

Almanya’ya Türk işçi göçünün 56. yılı tamamlanırken, Türkiye’deki tanıdıklara tatillerde gelen hediyelerin hikâyeleri “Göçün Getirdikleri: Göçmen Hediyeleri” aldı çalışmada toplandı. Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961’de imzalanan İşgücü Alımı Anlaşması’nın ardından 2 bin 500 kişinin Türkiye’den göçü ile başlayan, göçmenlerin farklı bir kültürde çalışırken, eş dost ve akrabalara getirdiği “küçük hediyeleri” barındıran gurbet hikâyeleri “Sıla Yolu” adlı kitapta yer aldı.

İZMİR GİRİŞİMCİLERİNİ YETİŞTİRİYOR

İzmir iş dünyası gençlerin girişimlerini hayata geçirmek için dayanışma içerisinde hareket ediyor.  İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde farklı bölümlerden 315 öğrencinin aldığı “Uygulamalı Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi” dersine katılan EGİAD Melekleri Yatırım Ağı İş Geliştirme ve İletişim Uzman Melisa İtmeç, kentin genç girişimcileri desteklemek için istekli olduğunu, İstanbul gibi kentlere oranla rekabetin daha sakin olduğunu söyledi. Enerji, inşaat, lojistik, e – ticaret, tarım, hayvancılık gibi 37 farklı sektörde melek yatırımcının girişimcileri desteklemek için bulunduğunu aktaran İtmeç, İzmir’in avantajını gençlerin kullanmasını istediklerini vurguladı.

SIRTIMIZDAKİ YÜK: OKUL ÇANTALARI

Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla Türkiye genelinde 17 milyonu aşkın öğrenci her gün sırt çantalarıyla birlikte okulun yolunu tutuyor. Öğrencilerin, okullarında kitap ve eşyalarını koyabilecekleri dolapları bulunmadığı için de sırt çantalarındaki ağırlık bilinçsiz kullanımla birlikte kas – iskelet sistemi problemlerine neden oluyor.

ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN!

Ölümsüz ağacın meyvesi zeytinin “yağa” dönüşme yolculuğunda, 2017 – 2018 sezonu açıldı. Bu yıl rekor rekolte beklenirken mutfakların vazgeçilmezi zeytinyağının pet ambalajlı ve şeffaf cam şişelerde saklanması nedeniyle yağa toksit maddelerin eklendiği, zeytinyağının “sağlıksız” hale geldiği belirtiliyor.