TARİHİ YAPILAR 3 BOYUTLU GEZİLECEK

Antik kentler, 3 boyutlu sanal modelleriyle yeniden canlanıyor. Tarihin derinliklerinde günümüze yıkıntı halinde ulaşan eserler, binalar İzmir Ekonomili mühendisler tarafından sanal modellemeleriyle dönemlerinin görkemli hallerine ulaşıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Onur Kaya, Mert Ertekin ve Mezunu Emre Mutlu, Doktor Öğretim Üyesi Gazihan Alankuş danışmanlığında geliştirdikleri projede, İzmir - Agora Antik Kenti’ni modelledi. Antik kent, hem bölgeyi dolaşanlar için akıllı telefonlarıyla hem de uzaktan sanal gözlükle üç boyutlu izlenebilecek.

GELECEK YENİ ÖĞRENCİLERİYLE İZMİR EKONOMİ’DE ŞEKİLLENECEK

Yükseköğrenimde öncülük etme ve yenilik getirme hedefiyle İzmir Ticaret Odası’nın girişimleriyle 17 yıl önce kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 1.736 yeni öğrencisine kapılarını açtı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, İzmir Ekonomi Üniversitesi lisans kontenjanında 1.109, önlisansta da 627 öğrenciyi bünyesine alarak, geleceğin dünyasına yön verecek bireyler olarak yetiştirecek.

DOĞAL TAŞA 3 BOYUTLU TASARIMLAR

Doğal taşlar, tasarımla yeniden şekilleniyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu Tuğçe Savran, zemin ve duvar döşemelerinde kullanılan doğal taşı 3 boyutlu hale getirerek yeni bir kullanım alanı oluşturdu.

MİKROALGLER’DEN ÇEVRE DOSTU NANOPARTİKÜLLERİN ÜRETİMİ

Tek hücreli fotosentez yapabilen karada ve denizde yaşayabilen çok küçük su bitkicikleri olarak tanımlanan mikroalgler, güzellik kremlerinde, kanser hücrelerinin küçültülmesinde kullanılacak. Biliminsanları, mikroalgler üzerinde yaptıkları çalışmayla nanopartiküller üretecek ve geniş yelpazedeki kullanım alanları için araştırma yapacak.

TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL ÖGELERİ İRLANDA’DA

Türkiye’nin kültürel ögeleri arasında yer alan Ayasofya Müzesi, Efes Antik Kenti, İzmir Elhamra Opera Binası, Urla’nın balıkçı kayıkları İrlanda’ya konuk oldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Angela Burns, Türkiye’de yaşayan bir yabancı gözüyle ülkenin kültürünü, tarihi ve coğrafi yerlerini illüstrasyon sanatıyla buluşturdu. Burns, eserlerini İrlanda’nın en büyük festivali Feile an Phobail’de sergiledi. İrlanda’nın Belfast Kenti Belediye Başkanı Deirdre Hargey’in de katıldığı sergide, Burns Türkiye ve İrlanda’dan illüstrasyona dönüştürdüğü 12 eserle yer aldı.

ALMAN TİYATROLARININ TASARIMLARI İZMİR’E EMANET

Almanya’daki tiyatro sahnelerinde masallardan yola çıkarak sahnelenen oyunların kostüm ve sahne tasarımları, İzmir Ekonomili modacılar tarafından yapılıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Jörn Fröhlich ile İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Mezunu Cansu İncesu, kostüm ve sahne tasarımlarıyla Alman tiyatro yaşamında Türk modacıların izlerini yansıtıyor.

HASTALIKLARA NEDEN OLAN BİYOFİLMLERLE NANO ÖLÇEKTE MÜCADELE

Tekrarlayan kulak ve diş enfeksiyonlarına, gıda ürünlerinden kaynaklı bulaşıcı hastalıklara ve medikal gereçlerden bulaşan enfeksiyonlara neden olan bakteriyel biyofilmlere karşı yeni mücadele yöntemleri için nano ölçekte araştırmalar başlıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi F. Pınar Gördesli Duatepe, TÜBİTAK 3501 kariyer projesi kapsamında bakterilerin çoğalarak biyofilmler oluşturmadan önce durdurulması amacıyla yüzeye tutunma kapasitelerini ve yüzey özelliklerini nano ölçekte inceleyecek. Böylece, kalıcılıkları ve yüksek antibiyotik dirençleri nedeniyle dünya genelindeki sağlık sistemi üzerinde büyük bir yük oluşturan biyofilmlere yönelik yeni mücadele yolları aralanacak.

BAYRAMIN ACEMİ KASABI OLMAYIN!

Kurban Bayramı, acı içinde geçmesin. Geçen yıl kesimhane ve belediyelerin belirlediği alanlar dışında kurbanlıklarını kesmek isteyen 3 bin 102 acemi kasap hastanelerin acil servisinde soluğu aldı. Bazı vatandaşlar hayvanın altında kalarak, boynuz darbeleri ya da bıçakla kendini keserek çeşitli yerlerinden yararlandı. Acemi kasaplar el, el bileği ön kol, kol yaralanmaları, bacak, baş boyun bölgelerinden tedavi olurken, uzmanlar bu kişilerin sadece kendilerine değil hayvanlara da acı verdiğini, kurbanların tecrübeli kasaplar tarafından mezbahalarda kesilmesini önerdi.

ÇİN’E UZANIN 40 YILLIK HATIR

Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı, moda sanatına dönüştü ve Çin'de gerçekleştirilecek Uluslararası Lif Sanat Bienali’nde dünyanın dört bir yanından gelen 78 sanatçının eserleri arasına kabul edildi.

TATİLDE KİMLİK BİLGİLERİNİZ KORSANLARA GİTMESİN!

Kurban Bayramı, tatil heyecanıyla birleşiyor. 9 günlük bayram tatilinde evinden uzak olacaklar için uzmanlar, internet korsanlarının (hacker) saldırılarına karşı uyarıyor. Uzmanlar, cep telefonları, tabletler, dizüstü bilgisayarların açık havada telsiz olarak iletişimlerini yaptığına dikkat çekerek, hackerlerin kablosuz internet iletişimini izlediğini, böylece kişilerin banka hesapları ve kredi kartı bilgilerine kolayca ulaşabileceğini vurguluyor.