ENERJİDE BAĞIMLILIĞI TASARRUFLA AZALTMA YOLLARI

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz gibi kaynaklarda dışa bağımlılık oranının yüzde 90’lara ulaştığı, bu bağımlılığın ihracat gelirlerinin yüzde 35’inin yurt dışına gitmesine sebep olduğu belirtildi. Sanayi sektöründe petrol ve doğalgaz tüketim oranın yüzde 40, bina kullanımında yüzde 30, ulaşımda da yüzde 20 değerine ulaştığı, enerji kaynaklarının pahalanması nedeniyle ekonomilerin kötü etkilendiği ve gerçekçi eylemleri içeren bir “Enerji Verimliliği Eylem Planı” yürürlüğe konulması gerektiği vurgulandı.

SANAT DÜNYASINA YENİ TASARIMLAR

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencileri, hayranı oldukları sanatçılara tasarımlar yaptı. Rihanna, Madonna, Lady Gaga, Beyonce, Freddie Mercury, Weeknd, Ümmü Gülsüm, Audrey Hepburn gibi isimlere tasarımlar yapan öğrenciler, kreasyonlarını 23 Aralık’ta Agora Alışveriş Merkezi’nde sergileyecek. Koleksiyon dersi kapsamında çalışan öğrenciler, sanatçıların kişiliklerini, hayatlarını göz önüne alarak 10 farklı tasarım hazırladı.

TASARIMI YENİDEN KEŞFETMEK

İzmir İyi Tasarım Günleri kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burkay Pasin, İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Himam Er, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Gökçeçiçek Savaşır, “Kemeraltı’ndan Kültürpark’a Tasarım Rotası” adlı gezide konuklara İzmir’i anlattı.

YENİ YIL ÇOŞKUSU EL EMEĞİYLE ARTIYOR

Yeni yıla umutla girmek ve evlerini el emeği ürünlerle süslemek isteyenler için İzmir Ekonomi Üniversitesi  (İEÜ) Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM) tarafından keçeden yeni yıl süsleri yapım atölyesi ile Ebru kursu gerçekleştirilecek.  İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Bölümü baskı stüdyosunda yapılacak eğitimler kapsamında keçeden yeni yıl ruhuna uygun süslerin yapımı öğretilecek.  Ebru yapım teknikleri kursunda da katılımcılar, geleneksellikle bugünün tasarımını harmanlayacak.

ENGELLİ ANNEYE TASARIM KONFORU

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Tuğçe Çelimli, tekerli sandalyede yaşamlarını sürdüren annelerin bebeklerinin bakımını kolayca yapabilmeleri amacıyla beşik tasarladı. Çelimli’nin tasarımı Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği tarafından bu yıl 12. kez gerçekleştirilen “Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması”nda Engelliler için Ev Mobilyası kategorisinde birinci oldu.

ISI YALITIMI İÇİN BASİT ÖNLEMLER

Havaların soğumasıyla birlikte ısınmada kullanılan enerjideki artış dikkat çekiyor. Türkiye geçen yıl Aralık ayında ülke genelinde 23 milyar 952 milyon kilovatsaat elektrik tüketti. Bu tüketim bir önceki yıla göre yüzde 6,4 artışa ulaştı. Uzmanlar havaların soğumasıyla birlikte yaşam alanlarında ısıyı muhafaza etmek için güneşten daha fazla yararlanma yollarını öneriyor.

ALZHEİMERI AKTİVİTELİ YAVAŞLATMA YOLLARI

Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak için hasta yakınlarının aileleriyle aktivitelerini arttırmalarının yararlı olacağı belirtiliyor. Hastaların zamanla aile bireylerini tanıyamaz hale geldiğini anımsatan uzmanlar, kimi zaman çocuk sever gibi hastaların saçlarının okşanması, küçük dokunuşların yapılması, farklı etkinliklerin paylaşılması gerektiği vurguluyor.

İZMİR’DEN ÇİN’E İPEKYOLU

İpek Yolu, kültürlerin aktarımıyla yeniden canlanıyor. İngilizce eğitim diliyle birlikte ikinci yabancı dilini Çince seçen İzmir Ekonomili gençler, Çin kültürüyle tanıştı. Ege Restoranı’nda İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Çin Kültür Kulübü tarafından gerçekleştirilen etkinliğe Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zeng Xian, Başkonsolos Yardımcısı Ni Xiao Jin, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan, İEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Evrim Üstünlüoğlu, İEÜ Rektör Danışmanı ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Filiz Başkan ve Çince eğitimi alan öğrenciler katıldı.

DİYABETİN TASARIM HALİ

İnsülin pompaları, enjeksiyon malzemeleri, ilaç kullanım kılavuzları, medikal ürünler sanat eserine dönüştü. Dünya Diyabet Günü kapsamında şeker hastalarının sürekli kullandığı medikal ürünleri sanat eserleri hali getiren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Himem Er, şeker hastalığına sanatla dikkat çekiyor.

KIYAFETLER BAHAR TEMİZLİĞİYLE YENİLENDİ!

Mevsim değişimlerinde dolaplarda kullanılmayan eşyaların ‘ne olacağı sorusu’ sanatla yanıt buluyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Jörn Fröchlich, perdeden havluya, masa örtüsünden ceketlere, yapay çiçeklerden takılara dek birbirinden farklı eski atık malzemeleri kullanarak yeni kostümler yarattı; geri dönüşüme dikkat çekti. Fröchlich, “Bahar Temizliği” adını verdiği çalışmasıyla 20’yi aşkın vahşi batı tarzında yeni kıyafet tasarladı. Tasarımlar, 23 Aralık’ta Agora Alışveriş Merkezi’nde sergilenecek.