TÜRK KÜLTÜRÜNE SANATSAL BAKIŞ

Türkiye’nin eşsiz tarihi eserleri ve kültürel ögeleri, illüstrasyonla birleşti. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Angela Burns, Türk kahvaltısından, mavi yolculuğa, İzmir’den İstanbul Kapalı Çarşı’ya kadar turistlerin ilgisini çeken kültürel ögeleri illüstrasyondan oluşan üç boyutlu kart postallara dönüştürdü.

SOSYAL SORUMLULUKTA ULUSLARARASI BOYUT

Öğrenciler, sosyal sorumluluk projelerini Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin üniversiteleriyle gerçekleştirecek. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin dâhil olduğu AB projesiyle birlikte “Sosyal Girişimcilik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Dersi” alan öğrenciler hem kendi sosyal projelerini gerçekleştirecek hem de kurumlarla bu alanda çalışmalar yapacak.

KALPLERİ BİRLEŞTİREN MUTFAK ATÖLYESİ

Mutfaktaki ince işçilik, atölyede kalpleri yumuşatıyor, iletişimi güçlendiriyor. İzmir Ekonomili girişimci şef Mehmet Can Altunay, kurduğu mutfak atölyesinde, her yaştan katılımcıyla mutfağını paylaşıyor. Şef Altunay, mutfağın aynı zamanda duygusal bir mekân olduğunu ve kalplere dokunduklarını belirtiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Mezunu olan Altunay, kurduğu “Roka Mutfak Atölyesi”nde, çocuklarla, gençlerle, ailelerle mutfakta yeni lezzetlere yelken açıyor.

GÖZ SAĞLIĞI KALİTEYE BAĞLI

Güneş gözlükleri, gözlerin kurtarıcılığını üstleniyor. Kimilerine göre bir aksesuar görevi görürken, güneş gözlükleri retinayı zararlı ışınlardan koruyor. Özellikle yaz günlerinde uzun süre güneş ışığının etkisi altında kalınmamasını öneren uzmanlar, göz sağlığının korunması için kaliteli ve uzman görüşü alınarak güneş gözlüğü seçilmesi gerektiğini vurguluyor.

KEÇENİN YANSITTIĞI “KADIN” URUGUAY YOLUNDA

Kadının varlığı, hayat vermesi ve ölümünü keçelerle anlatan İzmir Ekonomili sanatçılar, Uruguay’da gerçekleştirilecek “7. Uluslararası Dünya Çağdaş Tekstil Sanatı Bienali”’nde İzmir’i temsil edecek. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tekstil Tasarımı Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ve Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite, Uruguay’ın başkenti Montevideo’da 75 ülkeden sanatçının katılımıyla yapılacak bianelde, Türkiye’nin çağdaş sanat eserlerini sunacak.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞTE ONAYLI DÖNEM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan karar doğrultusunda kredi kartlarının internete kullanımı 17 Ağustos’ta müşteri onayına bağlanacak. Müşteri istemedikçe kredi kartları online alışverişe kapatılacak.  Önlemlerin yerinde olduğunu, uygulamayla alışverişlerinde tüketicilerin de sorumluluk üstlenmesinin istenildiğini belirten uzmanlar, virüs ve internet güvenlik programlarının yaygınlaştırılmasını öneriyor.

İZMİR EKONOMİ’YE 1912 ÖĞRENCİ YERLEŞTİ

İzmir Ekonomi Üniversitesi lisans yerleştirme sonuçlarına göre 1.912 yeni öğrencisine kapılarını açtı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, İzmir Ekonomi Üniversitesi lisans kontenjanında 1.273 önlisansta da 639 öğrenciyi bünyesine alarak, geleceğin dünyasına yön verecek bireyler yetiştirecek.

TATİLLERDE “ZİYARETİ” TERCİH EDİYORUZ

Tatillerde, seyahatlerde akraba “ziyaretlerini” tercih ediyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde yapılan seyahatlerin yüzde 72,1'ini “ziyaret” amaçlı gerçekleştirdik. Seyahate çıkış amacında yüzde 10 ile “sağlık” ikinci sırada yer aldı. Yüzde 8.5 ile “gezi”yi tercih ettik.

ÇEVRE BİLİNCİNE BİLİMSEL BAKIŞ

“Mercan Adası”, “Define Adası”, “Siyah İnci” gibi çocuk edebiyatının klasikleri Türkçeye çevrilirken, çevre, bitki, doğayla ilgili sözcüklerin azaltıldığı uzmanların geliştirdiği yöntemle belirlendi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütercim Tercümanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Kansu Yetkiner’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli çalışmada, orijinal metinlerle çevirilerin karşılaştırıldığı, çeviride bilgi ve tutum aktarımının sayılabildiği ölçek geliştirildi. Ölçek, başka diller arasındaki çevre okuryazarlığı aktarımlarını ölçmek için uluslararası projede kullanılacak.

ŞEFLERİN FRANSA TECRÜBESİ

Ege ve Türk mutfağının inceliklerini öğrenen İzmir Ekonomili genç şefler, Fransa’da da dünya mutfağını detaylarını deneyimliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, dünyaca ünlü Fransız şefler tarafından kurulan Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği ile yapılan işbirliği anlaşması doğrultusunda Fransa’da stajlarını yapıyor. İzmir Ekonomili 16 şef adayı, Fransa’nın Lyon kentinde Michelin Yıldızlı restoranlarda, ödüllü şeflerin yanında mesleklerine dair incelikleri yerinde öğreniyor.