ŞEFLERDEN “ENGİNAR” YORUMLARI

Şifa kaynağı enginar, uluslararası Michelin Yıldızlı şeflerin elinde dünya mutfağı lezzetine dönüşecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Reseau Delice Dünya Gurme Şehirler Birliği tarafından bu yıl 28 - 30 Nisan tarihleri arasında 3.’sü gerçekleştirilecek Uluslararası Urla Enginar Festivali’ne dünyanın 10 farklı kentinden 25 ünlü şef, Ege’nin vazgeçilmez lezzeti enginarı yeniden yorumlayacak.

HAYVANLARA AKILLI PASAPORT

Büyükbaş hayvanlara NFC (yakın alan iletişimi) etiketli pasaport geliyor. Böylece hayvanların sağlık durumu, geldiği bölgeyi içeren bilgiler, NFC etiketi kullanılarak saklanacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Öğretim Üyeleri, NFC Özellikli Hayvan Küpesi ve NFC Tabanlı Hayvan Pasaportu buluşlarının patentini aldı. İki buluşla birlikte, hayvancılıkta yaşanan bilgi karmaşası son bulacak, kontrol işlemleri hızlanacak.Büyükbaş hayvanlara NFC (yakın alan iletişimi) etiketli pasaport geliyor. Böylece hayvanların sağlık durumu, geldiği bölgeyi içeren bilgiler, NFC etiketi kullanılarak saklanacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Öğretim Üyeleri, NFC Özellikli Hayvan Küpesi ve NFC Tabanlı Hayvan Pasaportu buluşlarının patentini aldı. İki buluşla birlikte, hayvancılıkta yaşanan bilgi karmaşası son bulacak, kontrol işlemleri hızlanacak.

FİKİRLER ÜRÜNE DÖNÜŞECEK

Türk Hava Yolları (THY), gençlerin fikirlerini uçuruyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Embryonix Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla gençlerle bir araya gelen THY, yapay zekâdan, giyilebilir cihazlara dek gençlerin fikirlerini hayata geçirecek. 14 Nisan’a dek yapılacak başvuruların ardından ön değerlendirmeyi geçen projeler, mayıs ayında ön kuluçkaya alınacak ve Füzyon Day’a seçilen projeler THY ile uygulanma olanağı yakalayacak.

MİNİK ŞEFLERİN TATLI KEŞFİ

Çikolata dünyasının lezzetleri minik ellerden çıktı. İzmir Çikolata Festivali’nde çocuklar, İzmir Ekonomi Üniversitesi  (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileriyle birbirinden tatlı lezzetlere imza attı. Çocukların bilişsel ve el becerilerine katkıda bulunmak amacıyla çocuklarla mutfağa giren şefler, miniklerle birlikte mozaik pasta yaptı.

TURGUTLU, İZMİR EKONOMİLİ ÖĞRENCİLERLE BÜYÜYECEK

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş ile Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın arasında Turgutlulu gençlerin aydınlık geleceği için protokol imzalandı. İEÜ’de gerçekleştirilen protokol töreniyle Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin birinci derece yakınları, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki eğitim ücretlerinde yıllık yüzde 15 indirim hakkı kazandı. Törene, Başkan Demirtaş ve Aydın’ın yanı sıra İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan katıldı.

ALERJİ MEVSİMİ KAPIDA

Bahar günlerinin gelmesiyle birlikte alerji mevsimi de kapımızı çalıyor. Kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, boğazda gıcık, öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren alerji, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre günümüzde dünya nüfusunun yüzde 20’sini etkiliyor. Uzmanlar, son yıllarda alerjik hastalıkların görülme sıklığının artığını, bunda özellikle polen, çiçek tozları, besinler, ısı, nem, rüzgâr, basınç ile küresel iklim değişikliğinin etkili olduğunu vurguluyor.

KİTAP GELECEĞİN HAZİNESİNİ OLUŞTURUYOR

Kitaplar, çocuğun hayal dünyasının gelişmesine, düşünme gücünün artmasına, anadilini daha kolay öğrenmesine, kelime hazinesinin gelişmesine yarar sağlıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 78 milyonluk Türkiye nüfusunda kişi başı 8,4 kitap düşüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı 2017 Yılı Performans Programı’nda yer alan tabloya göre, 2017’de öğrenci başına düşen kitap sayısının ilkokuldayken 25 iken, yaş büyüdükçe de kitap okuyan öğrenci sayısının azaldığına dikkat çekiliyor.

‘EĞİTİMLE ŞAKA OLMAZ’

Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk eğitim sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini belirterek, “Eğitimle şaka olmaz” dedi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Kulübü’nün konuğu olan Prof. Dr. Ortaylı, Türkiye’nin nadir olarak genç nüfuslu ülkeler arasında yer alacağını söyledi.

KUŞADASI’NA ATIKSIZ RESTORAN

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, Kuşadası’ndaki tarihi TARİŞ binasını “Sıfır Atık” restorana dönüştürmek için kolları sıvadı. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan 9 bin 958 dönümlük arazi içerisinde bulunan tarihi bina için projeler geliştiren İzmir Ekonomili tasarımcılar, yiyecek israfının da önleneceği ve tarihi dokuya zarar vermeyen restoran projeleri hazırladı.

MİNİK ELLERDEN LEZİZ KURABİYELER

İzmir Ekonomi Üniversitesi  (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, İzmir Türk Koleji (İTK) Anaokulu’na konuk oldu, minik şeflerle birbirinden lezzetli kurabiyeler pişirdi. Çocukların bilişsel ve el becerilerine katkıda bulunmak amacıyla anaokulu öğrencileriyle mutfağa giren genç şefler, miniklerle birlikte kurabiye ve pasta yaptı.